Ne Mutlu Türküm Diyene Sözünün Anlamı
Tarih sahnesi boyunca zengin tarihe ve kültürel mirasa sahip olan Türkler için onur duyulacak andır. Sahip olunan mirasın muhafaza edilerek sahip çıkılması asil Türk milletinin en kutsal görevidir. Atatürk, yaşamı boyunca Türk milletinin kendi varlığının farkına varması ve mirasına sahip çıkması için yol göstermiştir. Bugün egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözünden de anlayacağımız gibi bağımsızlığına ulaşmış bir ülkeyiz. Egemenlik kayıtsız şartsız Türk milletinin olduğunun vurgusu yapılmaktadır.
Milliyetçilik ilkesine bağlı olarak milletin varlığını sürdürmek ve kalıcı olarak çalışmalarına devam etmesi için gereklidir. Atatürk, ırk, cinsiyet, inanç fark etmeksizin kendini Türk bilen ve Türk hisseden herkes Türk’tür demiştir. Atatürk insanları birbirinden ayırt etmeden herkese eşitlik ve özgürlük hakkı tanımıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk halkına Türk milleti denir. Kökeni ne olursa olsun, hangi millete ait olursa olsun, hangi dili konuşuyorsa konuşsun Türk milleti sayılmaktadır.
Atatürk ne mutlu Türk olana değil “Ne Mutlu Türk’üm Diyene!” sözünü kullanmıştır. Birlik beraberliğin milliyetçiliğin temel unsurları olarak kabul edilmiştir. Millet fertlerini sıkı sıkıya bağlayan değerleri kendi içinde barındırmaktadır. Türk milletinin gösterdiği üstün başarı ve kahramanlıklar ülkenin bağımsızlığını sağlamıştır. Anadolu’nun düşman işgalinden kurtulması Türk milletinin gösterdiği milli birlik sayesinde olmuştur.