Okul

Okuldaki Demokratik Uygulamalar Nelerdir

Eğitim ve öğretim kurumlarımız olan okullarımızda demokratik alana sahip örneklerdendir. Okulda yönetimler müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenlerden oluşmaktadır. Öğrenciler için okul temsilcisi seçimi ve sınıf başkanları oylamalar sonucunda olmaktadır. Kendilerini yönetecek olan kişileri seçimler sonucunda seçerek başa getirirler.

Derslerde öğrencilerin akıl yürüterek ezbere olan eğitimin dışına çıkabilirler. Ufuklarını müfredatın kitapları yerine kendileri belirleyebilirler. Konularda gözlemler yaparak kendilerince kararlar vererek sonuca ulaşmaları mümkündür. Karşı görüşlü öğrencilerle birlikte fikirlerini ortaya sunarak münazara yapılabilir. Öğretmenin öğrencilerinin başarılarını değerlendirebileceği kararlılıklar ortaya çıkabilir.

Seçme seçilme okul ortamında sınıf başkanlığı, okul temsilciliği, kulüp yöneticiliği, öğrenci derneği başkanlığı ile ortaya çıkar. Kendi düşüncelerini ortaya koyan öğrenciler seçmenler olacak öğrenciler tarafından destekler sağlanmaktadır. Böyle bir uygulama sayesinde öğrenciler demokratik haklarını okul sınırları içerisinde kullanabilir.

Demokrasinin temelinde uzlaşma vardır. Kabul edilmeyenler görüşme yapılarak ortak noktası aranır. Uzlaşılan konular toplumun ortak kararları olarak kabul edilir. Sağlıklı iletişimler kurarak negatif ve pozitif noktaları konuşulur karara bağlanır. Karşısındaki insanın düşüncelerini çürütecek planlamalar hazırlayarak sonuca ulaşması mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu