Okul

Sıfat Nedir Çeşitleri ve Örnekler

Türkçemizde isimlerle birlikte önemli bir yere sahip olan sıfatlar, varlıklara ait durumları, renkleri, biçimleri, sayıları, sıraları, yerleri belirten sözcükler olarak tarif edilmektedir. İsimlerden önce gelen ve isimlerle birlikte kullanılabilen sıfatların isimler ile oluşturdukları bu gruba sıfat tamlaması denilmektedir.

Sıfat Çeşitleri Nelerdir?
Sıfat çeşitleri arasında yer alan niteleme sıfatları, cisimlerin durumlarını, renklerini ve şekillerini belirtmektedir. Niteleme sıfatı olan sözcüğü cümle içinde bulabilmek için isme “nasıl” sorusu sorulmaktadır. Örnek olarak; “yeşil elma, kırmızı elbise, kare tabak” tamlamaları verilebilmektedir.

Bir diğer sıfat çeşidi olan belirtme sıfatları, varlıkların yerlerini ve sayılarını bildirmektedir. Toplamda dört çeşit belirtme sıfatı vardır. Bunlar; işaret sıfatı, soru sıfatı, sayı sıfatı ve belgisiz sıfatlardır.

Sıfatlarla İlgili Özellikler
Sıfatların birçok özelliği ve farklı kullanım yerleri bulunmaktadır. İsimlere dair rütbe, derece, görev, mevki anlatan ve saygılı bir şekilde tanıtma içeren sıfatlar unvan sıfatı olarak adlandırılmaktadır.

Sıfatlar yapılarına göre de 3 farklı gruba ayrılmaktadır. Basit sıfatlar, kök halinde bulunan ve herhangi bir yapım eki almamış sıfatlardır. Türemiş sıfatlar, yapım eki alarak daha gelişmiş bir anlama sahip olan sıfatlardır. Bileşik sıfatlar ise, birden fazla sözcüğün bir araya gelmesi ve kaynaşması sonucu oluşan sıfatlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu