Okul

Tohumun Çimlenmesi İçin Gerekli Faktörler Nelerdir

Bitkiler döllenme yoluyla çoğalırlar. Tohumların döllenme sonucu ortaya çıkması ile yağmur, su ve mevsimlerin yardımıyla çevreye dağılır. Dağılan tohumların yağmur sularıyla ya da tatlı sular yardımıyla şişer ve gelişerek patlar. Tohumun patlayarak ortaya çıkardığı oluşuma embriyo adı verilir. Ortaya çıkan bu oluşuma çimlenme denir.

Çimlenmenin Oluşumu
Çimlenme tohumun bölünerek bitkiyi oluşturmasına denir. Kök, gövde, yaprak kısımları oluşup gözle görülür vaziyete geldiğinde çimlenme oluşmuş demektir. Çenek tarafından embriyonun tüm ihtiyaçları karşılandığından büyüme rahatça gerçekleşir. Embriyonun büyüme esnasında besine ve besin dokusuna ihtiyacı vardır. Embriyo büyüme esnasındayken fotosentez yapamayacağı için yalnız karbondioksit solur ve havayı yenileyemez. Çimlenmenin oluşması için bazı etkenlere ihtiyaç vardır. Bunlar sıcaklık, nem ve oksijenden ibarettir. Embriyonun gelişmesini gübre de etkileyebilir. Gübre içerisinde bulundurduğu besin değerleri ve vitaminle doğrudan etkileyen tek etkendir. Çimlenmenin oluşmasında güneş ışıklarının, karbondioksitin ve toprağın etkisi gözlenmemektedir. Bu yüzden çimlenmede oluşan ilk yapraklarla birlikte ağırlık artmış olacaktır.

Tohum Çimlenirken Oksijen Gerekli mi?
Bitkiler fotosentez ile kendi oksijenlerini ürettiklerinden dolayı çimlenme esnasında oksijene ihtiyaç olmadığı gibi bir yanılgı bulunmaktadır. Çimlenme sürecinde bitki fotosentez yapmadığından dolayı mutlaka oksijen alabileceği bir ortamda bulunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu