Okul

Tam Sayılı Kesirleri Bileşik Kesre Çevirme

Başında tam sayı bulunan kesirlere tam sayılı kesir denir. Pay kısmı paydasından büyük olan kesirlere ise bileşik kesir adı verilir. Tam sayılı kesrin bileşik kesre çevrilmesinin farklı yöntemleri bulunmaktadır.

Tam Kısmın Kesre Çevrilmesiyle İşlem Yapılması

Kesrin başında bulunan tam sayının kesir olarak yazılmasının ardından kesir kısımla bu kesir hale getirilmiş olan tam kısmın toplanması şeklinde yapılan işlemdir. Örneğin iki tam bir bölü üç kesrinin bileşik kesre çevrilmesinde işleme iki tam sayısından başlanır. Kesrin payda kısmı üç olduğu için tam sayının paydası üç olacak şekilde tam sayı olan iki kesre çevrilir. Bu şekilde elde edilen sayı altı bölü üç kesridir. Ardından altı bölü üç kesri ile bir bölü üç kesri toplanarak sonuç yedi bölü üç bulunur.

Tam Kısımla Çarpma Yapılarak İşlem Yapılması

Yukarıda yapılan işlemin kısa ve basit yoludur. Bu yoldan gidildiğinde tam kısımla payda çarpılır elde edilen sayı pay ile toplanıp pay kısmına yazılır. Payda aynen kalır ve sonuç bu elde edilen bileşik kesirdir. Örneğin dört tam bir bölü üç kesrinin birleşik kesre çevrilmesi için tam kısım olan dört ile payda olan üç sayısı çarpılır on iki sayısı elde edilir. On iki sayısı ile pay kısmında bulan bir toplanarak on üç sayısı bulunur. Bu sayı paya yazılır payda aynen kalır. Bu yöntemle sonuç on üç bölü üç kesri bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu