Okul

Toprak Çeşitleri ve Özellikleri

Yeryüzünün üst tabakası ve canlıların beslenmesi için ihtiyaç duydukları yapıdır. Toprak milyonlarca yıl boyunca yeryüzünde bulunmaktadır. Toprak çeşitlerine özelliklerine göre birbirlerine ayrılmaktadır.

Terra Rossa Toprak: En çok görülen toprak türüdür. İçinde bol miktarda demir oksitin bulunur. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde rastlanmaktadır. Genellikle kayaçların üzerinde oluştuğundan çok verimli topraklar değildir.

Podzol Topraklar: Aşırı nemli topraklar olduğundan humus oranı azdır. Soğuk iklimlerde görülen ve verimsiz topraklardır. Yetişen bitki türleri genelde iğne yapraklı ormanlardan oluşur.

Tundra Toprağı: Soğuk iklim ve kutup bölgelerinde görülen toprak türüdür. Eriyen kar sularının toprağa karışmasıyla toprak nemlenirdi. Tarıma elverişli toprak değildir.

Laterit Topraklar: Sıcak iklimlerde görülen toprak türüdür. Ekvator iklime sahip olan yerlerin toprak türüdür. Verim bakımından en yüksek topraklar olmaktadır. Yağışların fazla olması toprağın verimini düşürmektedir.

Kahverengi Orman Toprakları: Orta kuşakta ılıman iklimin kendisini gösterdiği toprak türüdür. Humus oranı fazla olan toprak türüdür. Her bitkinin yetişmesinde elverişsiz olan topraklardır.

Çöl Toprağı: Tundura toprağıyla karışarak oluşan toprak türüdür. Yağışın az olmasıyla kuru kurum şeklindedir. Bitki yetişmesi için müsait olmamaktadır. En verimsiz topraklardan oluşmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu