Okul

Türklerin Kullandığı Alfabeler

Türkler tarih boyunca değişikliklere her zaman açık olmuştur. Tarihte uzun yıllar boyunca hüküm süren Türkler için kullandıkları alfabelerde de değişiklikler olmuştur. Gelişen dünyanın parçası olduğu gibi iletişim için okuma yazma alanında yenilikler sağlandı. Türk tarihinde kullanılan alfabeler ve gelişimleri.

Göktürk Alfabesi; Göktürk ve Orhun metinlerinin bize miras olarak kalmasını sağlamıştır. Orhun’da yaşayan Türkler tarafından kullanılan alfabedir. Göktürk ve Türk kavimlerinin kullandığı toplumun tarihinde önemli yer edinmiş alfabe olmuştur. En uzun süre kullanılan Türk alfabesidir. 38 harf, 4 sesli, 8 farklı sese karşılık gelecek alfabedir.

Uygur Alfabesi; Göktürklerin yıkılması ile kültürlerini kaybetmesi bir olmuştur. Orta Asya’da hakimiyetini arttırarak kurulumunu gerçekleştirerek kökten bir değişiklik yapmıştır. Uygurların kullandığı alfabe adını kendisinden almıştır. 18 harften ve sembolden oluşur. Uygur döneminde yazı yazan kişilere bakşı, bakşıgeri veya sarhbahşı denir.

Arap-İslam Alfabesi; Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra benimsedikleri alfabedir. 28 Harften oluşurdu ama Türklerin geçmişinden kalan harflerle 31-36 harfle kullanmaktaydı.

Kiril Alfabesi; Rus sınırları içinde bulunan Türklerin bütünlüğünü ve geçmişini unutturmak için kullanımına zorunluluk getirilmiştir. Türklerin bütünlüğünü bozarak üzerlerindeki hakimiyet arttırılmak istenmiştir.

Latin Alfabesi; 1925 yılında Azeri Türkleri ve devamında Türkiye için kabul edilen alfabedir. Günümüzde kullandığımız alfabe olup dünya dilleri tarafından benimsenerek kullanılan dillerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu