Okul

Türküler Konularına Göre Kaça Ayrılır

Türkü anonim halk edebiyatı nazım şeklidir. Ülkemizde türküler gelenek haline gelmiştir. Çok eski dönemlerden gelen bu nazım şekli bir ezgi ile söylenmektedir. Genellikle bu sözlere eşlik eden enstrüman sazdır. Ülkemizde çok değerli türkücüler mevcuttur. Anonim olan türkülerin bazılarının ilk kimin söylediği bilinmektedir. Genellikle işlenen konular aşk, doğa, toplum, kahramanlık ve güzelliktir.

İki bölümden oluşan türkülerin genellikle kalıplaşmış bir yazım şekli yoktur. Hece ölçüsü 7li 8li veya 11lidir. Türküler yörelere göre farklılık göstermektedir. Bir kültürde söylenen türkünün özellikleri diğer kültürlere göre farklılık gösterir. Çünkü türküler de kültürlerin etkileri görülmektedir.

Türküler ezgilerine göre ve konuları göre çeşitlere ayrılmaktadır. Ezgilerine göre türküler oyun havaları, kayabaşı, bozlak, uzun hava, Çukurova, türkmani olarak çeşitlere ayrılır.

Konularına Göre Türküler
Konularına göre türküler birçok çeşide ayrılır. Net bir konu yoktur. Genellikle bu konular yaşanılan toplumun kültürüne göre farklılık gösterir. Genel konular aşk, doğa, yiğitlik, kahramanlık, ninni, çocuk türküleri, acıklı durum türküleri, karşılıklı türküler, oyun türküleri, asker türküleri, ayrılık türküleri, düğün türküleri, ölüm türküleri, ağıtlar vb. gibi konulara ayrılmaktadır.

Toplum yaşadığı her olay üzerine türkü yazmıştır. Bu olay üzücü bir olay da olabilmektedir sevindirici bir olay da. Düğün gibi mutlu bir günde de söylenmektedir ölümlerin ardından da. Ayrıca bu türküler yazılan ve söylenen toplumun özelliklerine göre değişmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu