Yazının İcadı Kısaca Sümerler
Yazının icadı ile insanlık için önemli değişiklik olmuştur. Hayatımız için önemli dönüm noktasını oluşturmuştur. Yazı ile insanlar tarihte yaşadıklarını gelecek nesillere aktarabilir olmuşlardır. Bilim alanında yapılan çalışmalar kaydedilerek gelecek nesillerin araştırmaları takip etmeleri kolaylaşmıştır.
Yazı M.Ö. 3500 yıllarında Mezopotamya’da yaşayan Sümerler tarafından keşfedilmiştir. İlk yazılar tabletler üzerine çivi yazısı ile yazılır olmuştur. Taşların üzerine yapılan figürler gelecek nesle aktarılacak bilgiler yerine konmuştur. O dönemlerde yazı dahi taş devrinin bir eseriymiş gibi anlaşılmayan dilde kullanılmıştır.
Sümerler yazıyı taşların, bitkilerin bazen de toprağın üzerini kazıyarak ifade etmişlerdir. Zaman içinde yazının modernleşmesi ile alfabeler ortaya çıkarak insanlık tarihi için önemli gelişme olmuştur.
Yazının tarihine baktığımızda Taş Çağı insanlarının da kullandıklarını gözlemleyebiliriz. Bu dönemlerde yaşayan insanlar haberleşmek ve yaşamlarını resmetmek için çeşitli yerlere semboller ve çizimler yapmışlardır. İlkel resimler çizerek bunları kendi yaşamları olarak sınıflandırdıkları bilinmektedir.
İlk çağlarda bu insanlar “resim-yazı” biçiminde çizimler yapmışlardır. Mısırlılar, Sümerler, Asur ve Kaideler, Çinliler ve Amerika’da yaşayan Kızılderililer de resim yazılarını kullanmıştır. En belirgin kaynak tarihte yazının icadının Sümerler tarafından yapılmış olmasıdır.