Okul

Çiçeksiz Bitkiler Nelerdir

Çiçekleri olmayan bitkilere “çiçeksiz bitkiler” denir. Çiçeksiz bitkilerde kök, gövde, yaprak gibi bölümler iyi gelişmemiştir. Çiçekli bitkilere göre çok daha dayanıksız zayıflardır. Genellikle su içinde bulunurlar. Karada yaşayanlar nemli ortamlarda bulunurlar. Damarlı ve damarsız olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Su yosunları, kara yosunları, eğrelti otları, likenler, mantarlar, kibrit otları ve at kuyrukları çiçeksiz bitkilerdir.

Su yosunları (algler): Su içinde yaşarlar, fotosentez olayı ile suyun oksijen seviyesini arttırırlar. Tek ve çok hücreli olabiliyorlar. Çok hücreli olanlar “tal” adını alırlar. Yapılarında bulunan klorofil fotosentez yaparak besin sağlar. Pigment maddesinin türüne göre mavi, yeşil, kırmızı ve esmer renkli yosunlara sahiptir. Tal hücresinin çekirdeği arka arkaya bölünerek dört veya daha fazla hücre meydana gelir.

su yosunlari

Eğrelti otu: Kök, gövde ve yapraklara sahiptir. Eğrelti otları ormanlarda ve nemli yerlerde yaşarlar. İletim borulu damarlara sahiptir. Geniş yapraklarının altında kahverengi spor keseleri rüzgar ve dış etkenlere maruz kalarak eşeysiz olarak ürer, sonra oluşan yeni eğrelti otları ile erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşmesiyle eşeyli üreme görülür.

egrelti otu1

At kuyruğu: Nemli ve bataklıklarda yaşarlar. Bitkinin gövdesinde bulunan düğümlerden çıkan silisli çıkıntılar vardır. Yeşil gövdeye sahiptir. Sporla üreme görülür.

at kuyrugu bitkisi

Ciğerotu: Nemli topraklarda, kayalarda ve ağaç kütüklerinde yaşarlar. Gövdeleri yoktur, orta damar bulunmaz. Toprak üzerinde uzanarak büyürler.

cigerotu

Çiçeksiz Bitkilerin Özellikleri
Basit yapıya sahiplerdir. Kök, gövde, yaprakları gelişmemiştir. Karayosunundan biraz daha gelişmişlerdir. Eğrelti otu tam gelişmiştir. Su oyunları su da yaşarlar. Karalarda görülenler nemli yerlerde yaşarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu